top of page
henkgidding

Welke isolatiefolies zijn geschikt voor houtskeletbouw?


Houtskeletbouw is een duurzame en flexibele methode van bouwen. Daarnaast is het wonen ook nog eens energiezuinig: een woning van houtskeletbouw is veel sneller opgewarmd, wat flink scheelt in de stookkosten. Een prettig en gezond binnenklimaat vraagt om een goede balans tussen ventileren en isoleren. Vocht is natuurlijk af te voeren met natuurlijke of mechanische ventilatie, maar ook houtskelet isolatiemateriaal maakt vochttransport naar buiten mogelijk. Goede isolatie reguleert namelijk vocht. Wij geven u tips voor het gebruik van isolatiefolie voor het isoleren van uw houtskeletbouw.

Waarom kiezen voor isolatiefolie?

Er zijn meerdere mogelijkheden om uw houtskeletbouwconstructie te isoleren. Isolatiefolie van SuperFOIL is een goede keuze, omdat:

  • u ruimte en gewicht bespaart (in vergelijking met minerale wol) en hiermee slanker kunt bouwen

  • het goed te combineren is met ander isolatiemateriaal, zoals steenwol

  • het niet rot of vochtgevoelig is

Welke folies zijn geschikt voor mij?

Er zijn een aantal isolatiefolies geschikt voor het isoleren van houtskeletbouw, afhankelijk van welke toepassing u wilt isoleren en of u vanuit de buiten- of binnenkant gaat isoleren. De folies die geschikt zijn:

De BB folies zijn geschikt voor isolatie vanaf de buitenkant. Deze folies beschermen de woning tegen vocht en warmteverlies van buiten. Met waterdichte (maar dampdoorlatende) folies zoals SF19BB of SF40BB, beschermt u het onderliggende isolatiemateriaal tegen vocht van buitenaf (bijvoorbeeld regen).

Isolatie van binnenuit

Om uw houtskeletbouw van binnenuit goed te isoleren, kunt u kiezen uit een van onze dampdichte folies SF19, SF40 of SF60. In een eerdere blog hebben wij uitgelegd in welke situatie u voor een dampdichte folie kiest. Met deze folies voorkomt u condensvorming en uiteindelijk schimmel of rotting.

De wanden isoleren

In de wand kan er een dampdichte isolatiefolie aan de warme zijde van de balken en/of damp-open folie aan de buitenkant worden aangebracht. Een huis verliest gemiddeld rond de 20% van zijn warmte door de muren. Door goede wandisolatie zorgt u voor een grote besparing op uw energieverbruik. Ook is een combinatie met minerale wol mogelijk, waardoor u er minder tot geen geluid door de wanden komt.

Vloerisolatie van houtskeletbouw

Kiest u bij de houtskeletbouw voor vloerbalken met vloer over een een kruipruimte? Dan zijn er verschillende opties mogelijk. Na wanden, verliest u de meeste warmte via uw vloer (10-15%). Het is dus essentieel om te kiezen voor goede vloerisolatie, wij hebben in eerdere blog geschreven over hoe u het beste isolatiefolie onder uw vloer kunt leggen. Voor de reflecterende isolatiefolie van SuperFOIL is er eenvoudig een hoge isolatiewaarde en dus hoog rendement te halen. Ga voor SF19, SF40 of SF60 die onder tegen de balken bevestigd.

De isolatie van uw hellend dak

Indien er een hellend dak wordt aangebracht, kan er dampdichte isolatiefolie aan de warme zijde van de balken en/of damp-open isolatiefolie aan de koude zijde (buitenkant) worden aangebracht. Een combinatie met lichte dakplaten of minerale wol is ook goed mogelijk. In een eerdere blog geven we tips wat de beste volgorde is van dakisolatie bij een hellend dak.

Wilt u meer weten over houtskeletbouw isolatie? Neem contact met ons op voor technisch advies.

536 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page