Wist u dat een gemoedelijke restaurantambiance en een goede akoestiek kan bijdragen aan de klantbeleving en een hoop meer bezoekers trekt? Een sfeervol interieur en een verfijnde menukaart spelen uiteraard een grote rol in de ervaring van uw gasten, maar het geluidsniveau is minstens zo belangrijk. Een te rumoerige ruimte kan het plezier van een etentje verstoren, terwijl een gebalanceerde akoestiek juist bijdraagt aan een aangename sfeer. In dit blog bespreken we waarom akoestiek zo’n grote invloed heeft op de beleving in restaurants en hoe u dit kunt verbeteren.

Tegen welke problemen lopen restauranteigenaren op?
Restauranteigenaren zijn dagelijks druk met het runnen van hun horecazaak. U kunt onder andere denken aan het beheren van bestellingen, het aansturen van het personeel en ervoor zorgen dat de menukaart aantrekkelijk blijft voor iedereen. Maar een veelvoorkomend probleem waar eigenaren helaas vaak tegenaan lopen is een te hoog geluidsniveau in hun restaurant, wat invloed kan hebben op de akoestiek en klantbeleving. Gasten ondervinden bijvoorbeeld dat hun gesprekken in het hele restaurant te horen zijn vanwege de galm in de ruimte, of dat het geluid van rinkelend bestek op servies veel onrust veroorzaakt. Hierdoor kunnen gasten zich tijdens het dineren minder op hun gemak voelen, terwijl ze bij uw restaurant hebben plaatsgenomen om bijvoorbeeld gezellig bij te praten of hebben gehoord van de verfijnde menukaart, en daarom een tafel hebben gereserveerd.
De oorzaak van slechte akoestiek
Slechte akoestiek in restaurants ontstaat in de meeste gevallen door harde materialen zoals betonnen vloeren, glazen wanden en minimalistische interieurs waar geen zachte elementen in zijn verwerkt. Deze harde oppervlakken weerkaatsen geluid in plaats van het te absorberen, waardoor nagalm ontstaat en gesprekken lastig te volgen zijn. Ook spelen de inrichting en indeling van het restaurant een grote rol. Een open vloerplan zonder akoestische demping kan geluid juist versterken in plaats van verminderen. Zonder de juiste geluidsabsorberende maatregelen kan dit resulteren in een rumoerige sfeer, wat de klantbeleving negatief beïnvloedt.
De voordelen van een goede akoestiek in de horeca
Er zitten veel voordelen aan een goede akoestiek in de horeca. Ten eerste kan het de sfeer in restaurants enorm beïnvloeden. Gasten nemen graag plaats om te eten en ongestoord met familie, hun partner of vrienden bij te kletsen, zonder dat de rest van de zaak mee kan luisteren met de onderlinge gesprekken. Gaat het om uw personeel? Dan kunnen zij uw gasten de beste service bieden en na hun werkdag met een gerust hart naar huis gaan, zonder dat een te hoog geluidsniveau stress of vermoeidheid veroorzaakt.
Een ander belangrijk voordeel is dat een restaurant met een goede akoestiek vaak als aangenaam en professioneel wordt beschouwd. Dit kan vervolgens leiden tot een hogere klantloyaliteit en positieve mond-tot-mondreclame. Gasten die zich op hun gemak voelen, keren sneller terug en zullen uw restaurant aan anderen aanbevelen vanwege hun fijne ervaring. Investeer daarom in een goede akoestiek door verbeteringen te implementeren.
Geluid absorberen met akoestisch spuitwerk
Gelukkig is er een vrij simpele manier om de akoestiek in uw restaurant te verbeteren. Door geluid te absorberen zult u al gauw merken dat het geluidsniveau veel lager ligt dan voorheen. Deze geluidsabsorptie kunnen we bereiken door akoestisch spuitwerk toe te passen. Dit spuitwerk wordt op het plafond van uw ruimte aangebracht en is niet alleen erg flexibel in ontwerp, het is ook nog eens een milieuvriendelijke oplossing om de geluidservaring in het restaurant te verbeteren. Het akoestisch spuitwerk is van natuurlijk materiaal, namelijk cellulose. Cellulose wordt vervaardigd uit (gerecycled) papier. Om dit ecologische materiaal te kunnen spuiten, wordt het oud papier naar een vlokkenstructuur gebracht door het eerst te malen en het vervolgens te bewerken met schimmel- en brandwerende stoffen. Bovendien is deze akoestische oplossing beschikbaar in wittinten, grijstinten, zwart of natural wood. Ongeacht het interieur van uw restaurant is er dus altijd een goede match te vinden!
Akoestiek laten verbeteren door AcoustIQ?
AcoustIQ is gespecialiseerd in de leer van akoestiek en kan u helpen met het optimaliseren van de geluidservaring op kantoor, in de horeca of in het zwembad. Wilt u de akoestiek in uw restaurant verbeteren? Laat het dan aan ons over om deze ruimte op zijn best te laten klinken, wij hebben al meer dan 500.000m² aangebracht. Vraag meer informatie aan via ons contactformulier, we helpen u graag aan een passende oplossing.

AcoustIQ BV
Mercuriusweg 7
6971 GV
Brummen
0575-560248
Comments