henkgidding

30 jun 20212 minuten

NBS gebruikersgroep groeit explosief door.

Sinds de introductie in 2018 van de NBS-besteksystematiek door NBS B.V. is de groei van het aantal gebruikers explosief doorgezet. Van een beperkt aantal gebruikers die deze standaard besteksystematiek heeft gedownload in 2018, is dit aantal inmiddels gegroeid tot meer dan 1000 unieke downloads in 2021. Deze downloads laten ook een grote verscheidenheid in het type gebruikers zien, van de Rijksoverheid en woningcorporaties tot architecten, bestekschrijvers en studenten van de meeste hoge scholen waar bouwkunde wordt onderricht. NBS heeft hiermee een bereik gecreëerd van de gevestigde partijen tot aan de architecten en bestekschrijvers van morgen.

Waarom kiest men voor NBS?

1. De NBS besteksystematiek is zeer eenduidig opgezet op basis van het SRW (Standaard Referentiebestek Woningbouw) en NBS heeft voordat het deze systematiek lanceerde veel input gehad van vakspecialisten met jarenlange kennis en ervaring. Daaruit is bijvoorbeeld heel duidelijk naar voren gekomen dat men niet zat te wachten op nodeloze updates o.b.v. normen (daardoor zal er nooit een jaartal vermeld worden), het hoofdstuk schilderwerk moest aansluiting vinden bij de schilder branche als laatste voorbeeld de werktuigbouwkundige hoofdstukken moesten overeenstemmen met de gebruikte termen in de praktijk. Dit alles maakt de NBS-besteksystematiek een aantrekkelijk alternatief ten opzichte van andere meer onderhoudsgevoelige en praktijk vreemdere systemen.

2. De NBS-besteksystematiek is een offline catalogus waarin bestekteksten zijn opgeslagen overeenkomstig de werksoortgerichte SRW indeling (de werksoorten indeling is de facto dé standaard in de bouw). De NBS-besteksystematiek is en blijft offline catalogus omdat wij merken dat de voorschrijvers dit waarderen, ze kunnen dan blijven werken ook zonder internetverbinding waar en wanneer ze maar willen.

3. De NBS-besteksystematiek wordt periodiek uitgegeven in een gesloten catalogus waardoor er per projectbestek eenduidig kan worden aangegeven met welke catalogus het projectbestek is opgesteld. Dit gedegen versiebeheer maakt het mogelijk om ook met oudere versies van de catalogus door te werken tijdens uw project. Doordat wij dus niet werken met één database maar met gesloten catalogi voorkomt dit onnodige of storende tussentijdse updates, u update uw project- of moederbestek pas wanneer u dit wenst.

4. De linked dataspecificaties van fabrikanten vanuit de besteksystematiek naar het NBS-bouwmaterialen platform. Hiermee heeft u altijd de productinformatie van de fabrikant direct beschikbaar, dus geen eindeloos gezoek meer op google naar productinformatie.

5. NBS werkt niet met dure licentiesystemen maar stelt haar besteksystematiek gewoon kosteloos beschikbaar aan de markt waarbij moet worden opgemerkt dat er wel betaald dient te worden voor de software om gebruik te kunnen maken van de NBS-besteksystematiek.

Ontwikkelingen

Mocht er aanleiding zijn om de NBS-besteksystematiek aan te passen bijvoorbeeld als er nieuwe administratieve voorwaarden zijn of een wet wordt gewijzigd of ingevoerd (denk aan bijvoorbeeld de wet kwaliteitsborging voor het bouwen) dan zal dit zo spoedig mogelijk en eenduidig verwerkt worden. Als er nieuwe producten op de markt verschijnen die aandacht behoeven worden deze eveneens verwerkt. Maar over het algemeen streeft NBS ernaar haar besteksystematiek zo stabiel en min mogelijk aan te passen om de gebruiker van de systematiek zo weinig mogelijk werk te bezorgen.

Geïnteresseerd?, onze catalogus is kosteloos te downloaden op www.nbsbestek.nl.

NBS BV​

Herenweg 69 - 1433 GX - Kudelstaart

info@nbsbestek.nl

www.nbsbestek.nl

    12260
    18